Vanlige tekniske spørsmål

Spørsmål om automatiske klokker

Jeg mistet klokken i bakken, og nå går den ikke.
Når en klokke går i bakken, kan et plutselig støt føre til at en aksel på ett eller flere hjul går i stykker. Vanligvis knekker balansestaven, akselen på hjulet som lager tikkelyden. Denne må byttes ut i forbindelse med fullstendig overhaling.

Min automatiske klokke stopper etter at jeg har tatt den av.
Dette er en vanlig forekomst hos automatiske klokker og kan være en indikator på noen få problemer. En automatisk eller selvtrekkende klokke krever en viss fysisk aktivitet hos brukeren for å trekkes opp fullstendig. Hvis brukeren ikke er tilstrekkelig aktiv, bygger ikke klokken opp nok kraft til å gå. I sjeldne tilfeller kan det være at gangfjæren har blitt slitt, noe som noen kan forekomme etter noen år. Dette korrigeres ved å erstatte gangfjæren og utføres ved en full overhaling.

Klokken min gikk bra i mange år, men nå går den sakte og stopper.
En klokke er en finjustert minimaskin. I likhet med en bils motor, må smøremidler skiftes ut med jevne mellomrom, vanligvis hvert tredje til femte år. Dette for å opprettholde optimal ytelse. En full overhaling bør rette opp dette.

Klokken min går veldig fort.
Dette kan det være noen få grunner til. Over tid kan de indre smøremidlene i et urverk migrere til spiralfjæren og få den til å klebe seg. Det kan også skyldes at man har mistet klokken i bakken. I så fall er spiralfjæren ute av spor . Dette kan også skyldes at klokken er blitt utsatt for et magnetfelt og blitt magnetisert.

Jeg tok på meg den automatiske klokken og den går sakte.
Automatiske klokker må trekkes opp for å starte. Dette gjøres enten ved å trekke opp manuelt på kronen eller ved å bruke klokken i tilstrekkelig tid for å trekke opp gangfjæren. Når de brukes regelmessig, bør de fleste automatiske klokker fungere normalt og fortsette å kjøre i omtrent 42 timer etter at de er fjernet fra håndleddet. Hvis klokken er helt trukket opp og fremdeles går sakte, er dette en indikator på at det er på tide med en overhaling. De fleste produsenter av automatiske klokker anbefaler service av urverket omtrent hvert fjerde til femte. år, avhengig av graden av slitasje og bruk.

Når jeg trekker opp klokken, slutter den ikke å svinge.
Dette skjer med klokker med manuelt opptrekk og indikerer at gangfjæren har gått i stykker. Automatiske urverk har en clutch slik at du kan kjenne det når klokken er helt trukket opp. Gangfjæren må da byttes i tillegg til full overhaling.

Glasset på klokken er vedvarende tåkete, og jeg kan ikke se urskiven.
De indre pakningene, som gjør en klokke vannavstøtende, kan kreve utskifting. Eventuelt kan klokken ha blitt utsatt for fuktighet mens kronen ikke var ordentlig lukket. Kronen, glasset og baklokkspakningen skal byttes ut i forbindelse med full overhaling. Klokken skal repareres så snart som mulig, ellers kan andre komponenter også bli skadet. Det er viktig for brukere av vannbestandige klokker å være oppmerksomme på at vannmotstand ikke er en permanent funksjon og krever regelmessig service.
Dette kan også skyldes kondens. Det er i så fall ikke like alvorlig, og kan løses ved å trekke ut kronen og legge den på et tørt rom for å lufte. Men vi anbefaler likevel å ta den med til urmakeren for en sjekk.

Kalenderen endres klokken 12 (dagtid).
Viserne er 12 timer ute av justering. Løs dette ved å trekke ut kronene og still klokken 12 timer frem.

Kronografens sekundviser går ikke tilbake til “0”.
Dette kan korrigeres ved en enkel manuell omstilling av kronograf-viserne. Over tid vil mekaniske kronografer kreve justering. Når kronograf-viserne ikke tilbakestilles til null eller klokken 12, betyr det vanligvis at klokken trenger vedlikehold.

Spørsmål om quartz-klokker

Hva gjør jeg hvis klokken min har sluttet å gå?
Det første du bør sjekke er om batteriet må byttes ut. De fleste klokkebatterier er designet for å vare i cirka to år. Noen Quartz-klokker er imidlertid designet for å ha forlenget batterilevetid, opptil tre eller flere. (De fleste av disse klokkene har ikke sekundvisere). En urmaker vil sjekke batteriet og kontaktenes tilstand.

Sekundviseren tikker frem og tilbake på ett sted, og klokken går ikke.
Dette skyldes lite batteri. Men også at klokken fungerer elektronisk, men den mekaniske delen har et problem med å flytte tannhjulene. Quartz-klokker har ikke like tilstrekkelig kraft til å drive urverket som opptrekksur. I dette tilfellet må urverket mest sannsynlig på service. Selv om det er mange forhold som kan forårsake denne feilen, korrigeres den vanligvis ved en full overhaling.

Klokken min går bra når jeg ikke bruker den, men den stopper når jeg tar den på.
Dette er et vanlig problem og kan skyldes at de elektroniske kretsene har en feil. En av faktorene som forklarer dette er prinsippene for grunnleggende fysikk. Ekspansjon skjer når det er en økning i temperaturen. I dette tilfellet kan den elektroniske kretsen ha dårlig kontakt eller en defekt. Når klokken er av håndleddet ved romtemperatur, fungerer alle kontaktpunktene og kretsene som de skal. Når klokken er slitt, forårsaker kroppstemperaturen imidlertid en liten utvidelse og kretsforbindelsen brytes. Dette resulterer i at klokken ikke lenger fungerer. Kretsen må byttes ut og det må utføres rutinemessig vedlikehold.

Klokken min stopper alltid ved midnatt.
Klokken stopper mest sannsynlig på grunn av et problem med kalender-mekanismen. Du bør levere den inn for service.

Sekundviseren hopper over flere sekunder av gangen.
Dette er en batteriindikator (EOL). Klokker med denne funksjonen har elektroniske kretser som oppdager når batterispenningen blir lav. Deres kretsløp får sekundviseren til å bevege seg ujevnt fremover for å varsle brukeren om at det er på tide å bytte batteri. Her må man bytte batteri for å gjenopprette normal gange på sekundviseren. 

Jeg bruker kronografen min ofte, og batterilevetiden varer ikke mer enn ett år.
Hvis du bruker kronograf-funksjonen ofte eller lar den gå kontinuerlig, vil batteriets levetid bli kortere. Det er viktig å forstå at mer strømforbruk vil være nødvendig for å aktivere de mange funksjonene, i tillegg til grunnleggende tidtaking. Det anbefales ikke å bruke kronograf-/ stoppeklokke-funksjonen kontinuerlig. Faktisk vil noen elektroniske kronograf-/ stoppeklokke-funksjoner slutte å kjøre automatisk hvis de går i lengre perioder. For å spare strømforbruket er det best å stoppe kronograf-funksjonen når funksjonen ikke brukes.

Jeg har hatt klokken i ett år. Bør jeg bytte batteri bare for å være på den trygge siden?
Med mange av dagens Quartz-klokker som har en EOL-funksjon (end-of-life), er det ikke tilrådelig å bytte batteri før det er helt nødvendig. Åpning av kassen kan føre til at fabrikk-forseglingene kompromitteres, noe som resulterer i behovet for å utføre vanntett vedlikehold før det i utgangspunktet kreves.

Hvor lenge varer et batteri?
Dette avhenger av klokkens alder og type og antall funksjoner ( stoppeklokke, GMT, alarmer, sekundviser etc.). Et batteri skal vare i minst ett år i analoge og digitale klokker.

Alarmen fungerte bra frem til batteriet ble skiftet.
Flere faktorer kan forårsake dette problemet. Den vanligste forklaringen er at alarmkontakt-polen er i feil posisjon. Klokken må kanskje sendes inn for service.
Andre mulige årsaker kan være at baklokket ble montert feil, eller at det er et problem med alarm-kontaktplaten. Klokken må vanligvis sendes på service.

Skjermen på digitalklokken min har blitt sort og jeg kan ikke se noen tall lenger.
Dette skjer vanligvis når en digital klokke har fått et kraftig sjokk eller har blitt mistet i bakken. Den digitale skjermen, en veldig tynn sandwich av glass fylt med en ledende væske, har enten blitt forurenset eller sprukket og forårsaker at luft lekker og skader ledende væske. Dette kan være en veldig kostbar reparasjon. Avhengig av verdien på klokken, kan det mest økonomiske alternativet være å erstatte den. Avanserte digitale klokker må sendes til produsentene for service.

Skjermen på digitalklokken viser bare deler av tallene.
Kontaktene som forbinder den digitale skjermen med kretsene på uret har blitt skadet av et støt, eller kontaktpunktene er korrodert. Dette forhindrer at seksjon(ene) som ikke vises, mottar nødvendig spenning for å tenne skjermsegmentet. I billigere digitale klokker kan reparasjonen koste så mye som en ny klokke. Hvis kunden vil at klokken skal repareres, må den sendes til produsenten. Avanserte digitale klokker kan repareres til en rimelig pris i forhold til å kjøpe en ny klokke, men også disse må sendes til produsenten.

Viserne på klokken fungerer, men den digitale delen har stoppet.
Analoge/digitale kombinasjonsklokker er egentlig to klokker bygget sammen. Det er mulig at ene blir defekt mens den andre delen fungerer. Klokker med digital funksjon må repareres av produsentens servicesenter. Den analoge og digitale delen kan være driftet av forskjellige batterier, så dette kan også indikere at den ene er tom for strøm.

Jeg får ikke brukt trykkerne, eller de “låser” seg når jeg trykker dem inn.
Trykkerne har en hals festet til undersiden som beveger seg inn og ut av et rør som er plassert inne i klokken når det er trykt ned. Inne i klokken skyver en liten fjær halsen ut igjen når knappen slippes. Over tid kan smuss eller korrosjon akkumuleres inne i røret, noe som fører til at fjæren ikke klarer å gjenopprette knappen tilbake til sin opprinnelige posisjon. Fjæren vil mest sannsynlig måtte byttes ut i forbindelse med en full overhaling.