Urmakerns Ordliste

A   B   C   D   E   F   G   H   J   K   L   M   N   P   Q   R   S   T   U   V

A

Akrylkrystall
Laget av en rimelig plast som kan gi riper i overflaten.

Alarm
En klokkekomplikasjon som utløser en alarm, enten på et forhåndsinnstilt tidspunkt eller med jevne mellomrom.

Analog skjerm
En klokke som viser klokkeslettet med en time- og minuttviser på en skive merket med tolv timers markører.

Ardillon spenne
Vanlig todelt spenne som brukes til å feste en lærrem, som spennen på et belte.

Atmosfære (ATM)
En måleenhet som brukes til å indikere vannmotstanden til en klokke. En atmosfære tilsvarer 10 meter.

Automatisk urverk
Et mekanisk urverk som er utstyrt med en oscillerende (regelmessig svingende) rotor som spinner når brukerens håndledd beveger seg. Rotorens bevegelse trekker opp klokken.

B

Balansehjul
Hjertet av urverket som mottar energi fra løpeverket og får klokken til å gå. Balansehjulet slår, eller svinger, i en sirkelbevegelse mellom fem og ti ganger per sekund.

Batteri
En enhet som omdanner kjemisk energi til elektrisitet. De fleste batterier er av sølvoksid og leverer 1,5 volt. Mye lenger holdbare litiumbatterier leverer 3 volt.

C

Cabochon krone
En krona besatt med en edelsten, vanligvis safir eller diamant.

Cambert
Viser til en kurvet eller buet urskive eller bezel.

D

Dag-dato (Day-Date)
Komplikasjon på en klokke som viser dag og dato.

Deployant Buckle (Foldespenne)
Oppfunnet av Cartier tidlig på 1900-tallet. En lærreim festet til en foldsammenleggbar metallspenne som anses å være sikrere å ha på enn en vanlig Ardillon-spenne. Skulle spennen åpne seg, er klokken fortsatt festet til håndleddet.

Digital skjerm
Kan referere til enten en LCD-skjerm på et kvartsur eller store tall som indikerer dato eller klokkeslett på en digital klokke.

Dykkerklokke
En type klokke som har eksepsjonell vannmotstand og vanligvis er utstyrt med en enveis dreibar bezel for å hjelpe til med å registrere dykketid. En dykkerklokke kan også ha en heliumsventil, nedskrudd krone og forlengelsesarmbånd.

E

EOL Indikator
En funksjon på et kvartsur som får sekundviseren til å hoppe i intervaller på fem sekunder når batteriet nesten er oppbrukt. Utløpsindikatoren fungerer som en påminnelse om å bytte batteri når det er nødvendig.

Evighetskalender
En type kalender-komplikasjon som automatisk justeres for månedenes dagsantall. Indikerer også 29. februar i hvert skuddår.

F

Flyback (Retour en vol)
En funksjon som er spesielt nyttig for piloter som lar kronograf-viseren nullstilles og umiddelbart startes igjen ved å trykke en gang på trykkeren.

Frekvens
Antall vibrasjoner per sekund, i hertz (Hz).

G

Gangreserve
Tiden klokken kan gå med fullt opptrukket gangfjær. For mekaniske klokker er det vanligvis 42 timer, mens det for kvartsklokker kan variere fra 18 måneder til 10 år.

GMT (Greenwich Mean Time)
GMT har en ekstra tidsvisning som viser to forskjellige tidssoner.

Grunnmetall
Ikke-edelt metall.

Guilloché
En intrikat graveringsstil (vanligvis veldig tynne linjer sammenvevd for å skape en overflatestruktur) som er populær på urskiver.

Gull
Et gult edelt metall som er rustfritt og veldig formbart. Den brukes i legeringer til å lage smykker, armbånd og klokker. Andelen gull i legeringen er angitt i karat (K).

Gult gull
Den tradisjonelle og populære fargen gull som brukes i alt gull, kombinasjonen gull og rustfritt stål eller andre edelmetall-kombinasjoner. Gule gullklokker finnes i 14K, men de fleste klokker produsert i Europa er 18K.

H

Høyteknologisk keramikk
Brukt som et beskyttende skjold for romfartøy som returnerer til jordens atmosfære. Dette er høyteknologisk keramikk polert med diamantstøv for å skape en høypolert overflate. Siden keramikken kan sprøytestøpes, kan stykkene kontureres. Den har en veldig glatt overflate, vanligvis i svart, men kan produseres i et spekter av farger.

Horologi
Vitenskapen om tidsmåling, inkludert kunsten å designe og konstruere klokker.

Hvitt gull
Laget av gult gull ved å tilsette enten nikkel eller palladium i legeringen for å oppnå en hvit farge. De fleste klokker laget av hvitt gull er 18K.

J

Juveler
Syntetiske safirer eller rubiner som fungerer som lagre for tannhjul på et mekanisk ur. Kvalitetsur skapt for hånd og automatiske mekaniske klokker inneholder minst 17 juveler.

K

Kalender
En komplikasjon på en klokke som viser datoen.

Kaliber
Et begrep som brukes til å skille mellom forskjellige typer bevegelser laget av samme produsent.

Karat (Karat)
En enhet som forteller om gullets finhet (og edelstensvekt). 24K er rent gull, mens 18K gull er 75 prosent rent.

Kasse
Klokkens kropp som inneholder bevegelse og urskive.

Kronograf
En klokke som har en stoppeklokkefunksjon innebygd i satsen.

Kronometer
En bevegelse sertifisert av et uavhengig testbyrå kalt C.O.S.C. (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) og er kjent for å være 99 prosent nøyaktige over en periode på femten dager i en rekke simulerte bæreposisjoner og forskjellige temperaturer.

Komplikasjon
Enhver funksjon på en klokke utover tidsvisning.

Krone
Den runde knotten på siden av klokken brukes til å justere tid og dato og trekke opp en mekanisk klokke, noe som gir den driftskraft.

Krystall
Det rene dekselet over urskiven. Dette er de tre krystalltypene som oftest finnes i klokker:
1. Akrylkrystall – laget av billig plast hvir ruper i overflaten kan oppstå.
2. Mineralkrystall – består av flere elementer som varmebehandles for å skape uvanlig hardhet for ripebestandighet. 3. Safirkrystall – den dyreste og mest slitesterke av krystallene. Et ikke-reflekterende belegg på noen sportstyper forhindrer gjenskinn.

L

Lenke
Fleksibelt metallbånd bestående av monterte lenker, vanligvis i samme stil som kassen. Avtakbare lenker endrer lengden på armbåndet.

Lugs
Forlengelser på hver side av rammen der armbåndet eller stroppen er festet.

Luminous
Selvlysende maling brukt på visere og markører.

M

Manuell
Betegnelse på et mekanisk ur som trekkes opp for hånd.

Mekanisk urverk
Et urverk basert på en gangfjær som er trekkes for hånd. Nå opptrukket, vil gangfjæren svinge med jevn fart og frigjøre energi videre til løpeverket og viserverket som får viserne til å flytte seg. Et mekanisk urverk med automatisk opptrekk er utstyrt med en rotor som trekker opp gangfjæren, så lenge den er på armen.

Militær tid (24-timer)
Tid målt i 24-timers segmenter. For å konvertere 12-timers tid til 24-timers tid, kan man bare legg til 12 til hvilken som helst p.m.-tid. For å konvertere 24-timers tid til 12-timers tid, trekk 12 fra når som helst fra 13 til 24.

Mineralkrystall
Urglass som er herdet for å øke ripebestandigheten.

Minute Repeater
En komplikasjon på en klokke som kan slå tiden i timer, kvartaler eller sekunder ved hjelp av et trykkstykke.

Månefase
En indikator som holder styr på månens faser. En regelmessig rotasjon av månen er en gang rundt jorden hver 29. dag, 12. time og 44. minutt. Når den er satt, viser månefaseindikatoren nøyaktig månefasen.

N

Nedtellingsklokke
En funksjon som hovedsakelig finnes på kvartsklokker som lar brukeren stille inn en tildelt tid i timer og minutter og ringe alarmen når tidsperioden utløper.

P

Pakninger
Syntetiske gummiringer, ofte kalt o-ring, som tetter leddene mellom kasse-delene for å holde fuktighet ute.

Perlemor
Et iriserende, melkeaktig innvendig skall av ferskvannsmollusken. Dette er tynne skiver og brukes på urskiver. Mens de fleste har en melkehvit glans, kommer perlemor også i andre farger som sølvgrå, gråblå, rosa og laksefarge.

Platering
Et overflatebelegg av en metallbunn sammen med et annet. I urmakeri er en rustfritt stålbunn belagt med gull på 7 til 20 mikron.

Platina
Et av de mest sjeldne edle metallene. Platina er også en av de sterkeste og tyngste metallene, noe som gjør det til et populært valg for å sette edelsten-smykker og klokker. Den har en rik, hvit glans og et diskret utseende. Platina er allergivennlig, motstandsdyktig mot beis og er 85-95 prosent rent når det brukes i smykker og klokker. Mange platina-klokker er produsert i begrensede opplag på grunn av metallets pris og sjeldenhet.

Q

Quarts
Et elektronisk urverk som går på batteri. Urverkets presisjon styres ved hjelp av kvartskrystaller og er derfor mer pålitelig enn et mekanisk urverk.

R

Ramme
Overflate-ringen på klokken som omgir og holder krystallet/glasset på plass. En roterende skrallekant beveger seg i noen sportsklokker som en del av tidsenheten. Hvis roterende rammer er toveis (kan bevege seg med eller mot klokken), kan de hjelpe til med beregninger for forløpte tider eller for å spore forskjellige tidssoner.

Ratchet Bezel
En sperrehjul som enten kan dreie en vei (mot klokken) eller begge veier og vanligvis klikker på plass.

Rattrapante (splittsekund)
Klokker som har denne funksjonen kan måle to separate tider eller mellomtid med stoppeklokkefunksjonen. Én sekundviser ligger over den andre. Begge viserne går rundt sammen når du trykker på startknappen. Disse deler seg når du trykker på splittsekund-knappen.

Retour en vol (Flyback)
Flyback-kronograf muliggjør å starte en ny tidtaking umiddelbart etter at en annen er avsluttet. Vanlige kronografer startes og stoppes med samme knapp – på klokker med flyback-funksjon kan man imidlertid nullstille kronografens sekundviser og fortsette med en ny tidtaking uten å måtte trykke på startknappen.

Roségull
Et mykt farget gull som inneholder de samme materialene som gult gull, men med en høyere konsentrasjon av kobber i legeringen. En populær farge i Europa, rosegull i klokker, blir ofte sett i retrostil eller i trefarget gullversjoner. Noen 18K roségullklokker oppnår fargen ved å legge til mer kobber i legeringen.

Rustfritt stål
En ekstremt holdbar metallegering med krom som hovedingrediens. Legeringen er immun mot rust, misfarging og korrosjon. Rustfritt stål kan være sterkt polert, og ligner dermed et edelt metall. På grunn av sin styrke brukes den ofte på urkasser som er laget av andre metaller.

S

Safirkrystall
Syntetisk korund med en hardhet som bare diamant kan matche. Transparent safir brukes til ripebestandige ur-krystaller.

Skrukrone
En krone som hjelper med vannbestandighet ved å tette kronen mot kassen.

Støtmotstand
Evnen til å motstå og utholde normal slitasje, selv under anstrengende sportsaktiviteter.

Skeleton
En klokke uten urskive, som gir innsyn til urverket.

Slide Rule Bezel
En roterende ramme som er trykt med en logaritmisk skala og benyttes ved bruk av matematiske regler.

Sol- og måneindikator
Et hjul på en klokke delvis synlig gjennom et utskjæringsvindu som indikerer sol og måne 24 timer i døgnet.

Splittsekund kronograf (Rattrapante)
En tilleggskronograf som går samtidig som den første, men som kan stoppes uavhengig for å registrere en mellomtid. Den tar så igjen og går sammen med den første sekundviseren.

Sterling-sølv
Et hvitt og sterkt reflekterende edelt metall. Sterling refererer til sølv som er 92,5 prosent  rent, som skal stemples på metallet, Noen ganger er også initialene til designeren eller opprinnelseslandet stemplet inn. Selv om det er mindre holdbart enn rustfritt stål og andre edle metaller, brukes sterlingsølv ofte i klokker som ser ut som Sterling-smykker. Et beskyttende belegg kan tilsettes for å forhindre flekker.

Stropp
En klokkereim laget av lær, plast eller stoff.

Subdial
En liten urskive som brukes til flere formål. For eksempel er dette å holde oversikt over forløpte minutter og timer på en kronograf, eller å angi dato.

Spenne
Henviser til en hengslet metallspenne som fester et metallarmbånd eller lærrem.

Svingning
Balansehjulets bevegelse fra det ene ytterpunktet til det andre og tilbake igjen.

T

Tachymeter
En klokkefunksjon som måler hastigheten brukeren beveger seg på.

Tang Clasp / Buckle
Klassisk beltespenne, også kjent som en Ardillon.

Tank Watch
Et rektangulært ur med tyngre bjelker på hver side av urskiven, inspirert av tanksporene fra første verdenskrig og først opprettet av Louis Cartier.

Telemeter
En klokkefunksjon som finner avstanden til en gjenstand fra brukeren ved å måle hvor lang tid lyden bruker på å reise den distansen. Som et tachymeter består en telemeter av en stoppeklokkefunksjon og en spesiell skala på urskiven til en kronograf.

Titan
«Space age»-metallet, ofte med et sølvgrått utseende. Fordi den er 30 prosent sterkere og nesten 50 prosent lettere enn stål, har den blitt stadig mer brukt i urmakeri, og da spesielt i produksjonen av sportsklokker. Motstanden mot saltvannskorrosjon gjør den spesielt nyttig i dykkerur. Siden dette metallet kan skrapes ganske enkelt, bruker noen produsenter et patentert belegg for å oppnå større motstandsdyktighet mot riper.

Tonneau-kassen
En klokke med en tønneformet kasse med to konvekse sider.

Tourbillon
En enhet i noen mekaniske klokker som prøver å eliminere feil i tidtakingen forårsaket av små variasjoner fra tyngdeforskyvninger når en klokke skifter stilling under bruk. Tourbillonens runde vogn eller «bur» holder mekanismene som driver tannhjulene, og dermed også klokkens visere, i en kontinuerlig hastighet på én gang per minutt.

U

Urskive
Tallene, indeksene eller utformingen av overflaten blir vanligvis lagt på, og noen ganger trykt på.

Urverk
Motoren på klokken, enten kvarts eller mekanisk.

V

Vannavstøtende (Water resistant)
En klokke med påskriften «Water Resistant» på baksiden kan tåle lett fuktighet, for eksempel regnbyge eller sprut, men bør verken brukes under svømming eller dykking.

Klokker kommer i forskjellige vanntette dybder og dykkerdybder:

  • Vannavstøtende (Water resistant): Tåler vann eller regn, men skal ikke brukes under svømming eller dykking
  • Vann testet til 50 meter (165 fot): Egnet for dusjing eller bading på grunt vann
  • Vanntett til 100 meter (330 fot): Egnet for svømming eller snorkling
  • Vanntett til 150 meter (500 fot): Egnet for snorkling.
  • Vannbestandig til 200 meter: Egnet for dykking
  • Vannbestandig til 1000 meter (3300 fot): Egnet for profesjonell dykking i havet

Vanntett
Et ulovlig og ofte misbrukt begrep. Fakta er at ingen klokker er 100 prosent vanntette.

Vibrasjon
Svingningen til balansen. Eksempel: En klokke med frekvens på 18.000 vibrasjoner per time, svinger fem ganger i sekundet.

Visere
Pekeenheten forankret i midten av og sirkler rundt skiven som indikerer timer, minutter, sekunder og andre spesielle funksjoner på klokken.