Guide til å kjøpe klokke

Det er en del ting du bør tenke over når du skal finne klokken som passer nettopp deg perfekt. Nedenfor finner du derfor noen anbefalte faktorer du bør ta hensyn til når du leter etter din neste klokke. 

Merke

Hvert klokkemerke har et tydelig utseende – med en personlighet og et eget design.
Et brand er mer enn bare et navn; det er en opplevelse som vekker ulike følelser og kommuniserer en persons status, livsstil og personlige preferanse.

Først og fremst bør du spørre deg selv “hva er det jeg vil ha i en klokke?”.
For mer fysisk bruk bør du vurdere merker uten mange komplikasjoner, men som likevel er av høy kvalitet.
For en langsiktig investering som du på sikt ønsker å selge videre, bør du se på merkevarer som har økt i verdi over tid og forventes å fortsette å øke.
Dersom du er på jakt etter arvestykke som skal overføres i generasjoner framover, bør du gå for noe klassisk og tidløst – et merke kjent for utsøkt design og håndverk.

Kassestil

Urkassen varierer i størrelse, form og materiale og består av urets kasse, bezelen og baklokket. Fra små til store, fra runde til firkantede, og fra keramiske til platina – valgene er mange. Vi foreslår derfor at du prøver på så mange klokker som mulig for å finne ut hvilken stil som tar seg best ut og føles best på armen.

Komplikasjoner

I sin reneste form forteller et ur brukeren sin om tid. Rommer den mer utover dette, er den en klokke med flere komplikasjoner.
Dette kan for eksempel være en datovisning, dobbel tidssone eller månefase. En datovisning anses generelt sett å være den enkleste komplikasjonen, og jo mer detaljert kalenderen er, jo mer komplisert er klokken.

Hvis du er mye ute og reiser eller bare ønsker daglige intrikate funksjoner, er GMT- og datokomplikasjoner blant de mest nyttige og elegante løsningene klokkeindustrien har skapt.

Urverk

Et urverk er det som får en klokke til å gå. Når du bestemmer deg for hvilket urverk som er riktig for deg, finnes det noen faktorer du bør ta i betraktning – deriblant nøyaktighetsnivå og vedlikeholdskostnader.
Det finnes to typer urverk å velge mellom: Mekanisk og Quartz.

Manuelle og automatiske urverk faller begge under paraplyen «mekaniske urverk”, som kun består av mekaniske deler, eksempelvis tannhjul og fjærer.
De fleste klokkesamlere og -kjennere foretrekker manuelle eller automatiske klokker, ettersom disse urverkene representerer akkumulering av over 600 år med forbedring, ekspertise og håndverk.

Quartz er vanligvis den mest nøyaktige typen urverk. Disse klokkene har lave vedlikeholdskostnader og bruker et batteri som strømkilde. De krever periodisk batteribytte og trenger vanligvis bare full service hvert 10. til 12. år.