Vanntetthet – Vanlige stilte spørsmål

Mens «water resistant» er en ganske vanlig egenskap hos de fleste klokker, er det mye mer ved denne betegnelsen enn folk flest er klar over. Enten du er en entusiastisk dykker eller bare nysgjerrig på vannmotstand, finnes det mange råd og anbefalinger som, hvis de følges, hjelper deg med å holde klokken din tørr og beskyttet.

Waterproof vs Water resistant

Hva betyr det at en klokke er «vanntett”?
Sannheten er at ingen klokker er vanntette. Det er alltid en grense for hvor mye vanntrykk en klokke tåler. Uttrykket «vanntett» innebærer at et klokke ikke kan lekke under noen omstendigheter – at ingen fuktighet vil trenge inn i kassen og urverket.
Imidlertid kan alt under visse omstendigheter lekke. Av denne grunnen referer vi i klokkeindustrien heller til klokkens evne til å tåle vanntrykk som “vannmotstand” (water resistance).

Hva betyr det hvis baksiden av klokken min er stemplet med «Water Resistant?»
Dersom en klokke er stemplet med «Water Resistant» betyr dette at den er beskyttet mot fuktighet. Den vil tåle litt vannsprut fra håndvask eller regn. “Water Resistant” betyr ikke nødvendigvis at du kan svømme eller dusje med klokken på.

Vann er en klokkes største fiende. Hvis du svømmer eller driver med sport, bør du kontrollere klokken din årlig ved å utføre en trykktest. Utsiden kan se robust ut, men urverket er veldig lite og sårbart. Det eneste som hindret vannet å trenge inn i klokken er en liten pakning – en liten O-ring som vanligvis er laget av gummi eller silikon. Over tid tørker disse ut, mister elastisitet og evnen til å opprettholde skikkelig tetthet.
For å opprettholde klokkens vannmotstand er regelmessig trykktesting veldig viktig.

Hva er en atmosfære(ATM)/bar?
Dette er målingene som brukes av klokkeindustrien for å angi hvor mye trykk en klokke kan tåle – altså ikke dybden klokken kan brukes på.
ATM står for atmosfære. 1 atmosfære er omtrent 10 meter eller omtrent 30 fot.
En bar er bare en annen måte å oppgi atmosfærer på.

Hva er forskjellen på et dykkerur og en vanlig klokke?
Dykkerklokker er spesielt konstruert for bruk i vann og tåler dybder på minst 200 meter. De har minimale åpninger for vann å trenge gjennom. Dykkerklokker har bare én nedskrudd krone, solid kasse, ekstra tunge pakninger rundt glasset og solide pakninger rundt kassens baklokk. Hvis du planlegger å svømme, dykke, surfe eller oppholde deg i båt regelmessig, er en dykkerklokke et utmerket alternativ for deg.

Testing av vannmotstand

Hvor ofte bør jeg trykkteste klokken?
Vi anbefaler at du får trykktestet klokken minst én gang i året, men mye av dette avhenger av livsstil. For eksempel bør en person som surfer regelmessig, eller av andre årsaker oppholder seg mye i saltvann og på sandfylte steder, få testet klokken et par ganger i året. Spesielt saltvann forårsaker mye korrosjon og slitasje, noe som til slutt fører til at nivået på vannmotstanden reduserer over tid.

Hva skjer under en slik test?
Klokkene testes litt forskjellig. Det viktigste er å sørge for at alle pakningene er forseglet og vanntette. Over tid må pakningene byttes ut og smøres.

Svømming & Dusjing

Hva skal jeg gjøre hvis jeg ved et uhell svømmer med klokken min som ikke er vanntett?
En dråpe vann inne i klokken kan gjøre store skader. Det første du må gjøre er å plassere klokken på en lampe, en varm flate eller en radiator for å varme opp baksiden.
Dette vil flytte fuktigheten fra de mest sårbare delene. Du bør også fortsette å bruke klokken hele tiden – selv om natten. Kroppstemperaturen vil gi nok varme til å holde fuktigheten borte fra urverket. Ved første anledning må du ta klokken til nærmeste urmaker for å få den åpnet, tørket, rengjort og reparert. 

Kan jeg dusje med klokken på?
Det frarådes på det sterkeste å dusje med klokken på. Sjampo, såper og andre væsker er svært etsende for klokkens sårbare komponenter og de vil slites ut mye raskere. Hvis du ved et uhell utsetter klokken for såpe, bør du skylle den av med ferskvann og tørke den så raskt som mulig.

Kan jeg bade med en kronografen?
Selv om kronografene er veldig godt utformede klokker og vanligvis er vanntette, er de ikke ment for svømming og dykking. En kronograf er en komplisert klokke, som faktisk har flere åpninger hvor vann kan trenge inn: To trykknapper, en krone, glass og baklokk. Ved hvert av disse punktene er det en pakning som danner en tetning, hvis oppgave er å beskytte urverket mot vannskader.

Her er noen tips for å beskytte kronografen din i nærheten av vann:

  • Vri aldri på bezelen, juster kronen eller trykk på trykkerne under vann. Dette vil bryte pakningens tetning og klokken er dermed åpne for vanngjennomtrengning.
  • Kontroller alltid at kronen er ordentlig skjøvet inn eller skrudd ned for å sikre at pakningen er helt forseglet.

Klokken min er vanntett inntil 100 meter; kan jeg stupe ned i bassenget med den på?
Stuping i et basseng forårsaker en umiddelbar endring i trykk – selv om det bare varer i noen sekunder – og kan forårsake et stort sjokk for en klokke som ikke er ment for dykking. Vannmotstand handler om trykk; i det øyeblikket du treffer vannet, skjer det en umiddelbar trykkforskyvning, som tvinger klokken til å gå over det anbefalte vannmotstandsnivået. Stuping i bassenget flere ganger vil til slutt skyve trykket på klokken over grensen, og vann vil tvinge seg gjennom pakningene og inn i urverket.

Kan lærremmen bli våt?
Lærremmer skal aldri bli våte. Eksponering for fuktighet, høy luftfuktighet, direkte intenst lys, kosmetiske produkter eller oljeprodukter vil føre til at kvaliteten på læret forringes, samt at det kan komme flekker eller misfarging. Hvis lærremmen din ved et uhell kommer i kontakt med noen av disse elementene, må du tørke stroppen umiddelbart med en myk absorberende klut for å redusere ytterligere skade.

Skulle du ha ytterligere spørsmål, eller i behov av hjelp med klokken din, står Protid Urmaker Næss selvfølgelig klar til din tjeneste.