Breitling feirer 70 år med «Co-Pilot» med tre nye utgivelser basert på den opprinnelige Ref. 765 AVI

I dagens avdukning av Classic AVI 42 mm får den robuste pilotkronografen en universell vri inspirert av den opprinnelige 1953 Ref. 765 AVI Co-Pilot og fire legendariske fly. Samtidig får 46 mm Super AVI-serien et dristig nytt tilskudd med introduksjonen av den svarte keramiske Mosquito Night Fighter. Breitling overrasket også samlere med en svært begrenset nyutgave av en 1964-versjon av AVI Co-Pilot, og gjenoppliver dermed en klassisk sportsklokke.

Breitlings banebrytende pilotklokke har akkurat blitt mye mer tilgjengelig. Den nye Classic AVI-serien tar i bruk de feirede designkodene etablert av 46 mm Super AVI og plasserer dem i en 42 mm format. Resultatet er en robust og behagelig klokke som passer til de fleste håndledd.

Men la oss gå tilbake til der AVI startet. På 1930-tallet fikk Breitlings Huit Aviation-avdeling sitt navn ved å lage presisjonsinstrumenter til cockpiten og dedikerte kronografer for håndleddet til den da nye feltet innen aeronautikk. To tiår senere, i 1953, introduserte Breitling verden for et annet nyskapende flyinstrument, Ref. 765 AVI, en pilotkronograf med en roterende 12-timers bezel for opptak av flytider. Den enkle og lett lesbare klokken viste seg å være et uunnværlig verktøy for piloter og ble raskt omdøpt til AVI «Co-Pilot».

I 2021 ble den pionerende pilotklokken inspirasjonen bak Super AVI, en kolleksjon robuste 46 mm-klokker som i sine fargevalg og design hedrer fire av historiens største fly: North American Aviation P-51 Mustang, Vought F4U Corsair, Curtiss P-40 Warhawk og de Havilland Mosquito.

«Mennesker elsker det robuste, nøkterne utseendet til Super AVI, men ikke alle har håndleddet som passer til den ekstra store størrelsen som gir den autentiske toolwatch-følelsen,» sier Breitling-sjef Georges Kern. «Classic AVI ofrer noen funksjoner for å oppnå den reduserte størrelsen våre kunder har etterspurt. Classic- og Super-modellene vil nå leve side om side og tilby mer valg.»

Classic AVI kommer uten GMT-komplikasjonen som gir Super-modellen dens kraft. Innføringen av Breitling Caliber 23-urverket reduserer også profilen og gjør Classic AVI attraktiv fra et verdi-perspektiv.

Det som fansen av kolleksjonen vil finne uendret, er fargevalgene dedikert til de fire legendariske flyene: en svart skive og brun skinnreim som representerer den allsidige Mustang, en blå skive med svart reim som hyller den marineblå Corsair, en khaki skive med brun reim som gir den kamuflasjede Warhawk-looken, og en svart skive med svart keramisk bezel på brun reim for å fange opp Mosquito-flyet kjent som «Wooden Wonder». Farger fra flyenes roundels og merker legger fargerike detaljer til viserne og sub-dials. Flyenes graverte silhuetter vises på baksiden av kassene, som kommer i rustfritt stål for alle modeller, med en ekstra versjon i 18K rødt gull av Mustang. Alle kan bæres med valg mellom en toppsydd kalveskinnreim eller en metallarmbånd med fem rader.

Som et tips, skann skiven for å finne de «skjulte» GPS-koordinatene til Breitling Chronometrie. Dette er en hilsen til spesifikasjonsstempler som pleide å vises på vintage cockpittklokker, inkludert de som ble laget av Huit Aviation-avdelingen.

Mektig og monokrom: Super AVI Mosquito Night Fighter

I en tid hvor mangel på aluminium og stål var vanlig, brukte ingeniørene bak de Havilland Mosquito et fortsatt rikelig tilgjengelig materiale: tre. «Wooden Wonder» vakte oppsikt da den overgikk sine metallkonkurrenter og ble en av de raskeste flyene som ble bygget mellom 1940 og 1950.

Det fantes mange versjoner av Mosquito, inkludert et lett bombefly, et transportfly og et fotorekognoseringsfly. Men Super AVI Mosquito Night Fighter får inspirasjon fra Night Fighter 2, et helt svart to-seters fly som skulle gli lydløst gjennom nattens himmel. Denne klokken hedrer flyets mørke utseende med et svart keramisk urhus, svart militærreim og svart skive med antrasittfargede underdialer. Den overordnede monokrome utseendet kontrasterer iøynefallende med titantrykkerne, kronen og spennen.

Som med alle Super AVI-modeller inkluderer det distinkte designet store, svært lesbare arabiske tall og et robust kasseformat på 46 mm. Den rillede bezelen og rillede kronen gir optimalt grep, selv med hansker. Piloter og andre reisende vil sette pris på muligheten til å spore en annen tidssone ved hjelp av 24-timers skalaen på den indre bezelen og den gråtippede GMT-viseren. Motoren til Super AVI er COSC-sertifisert Breitling Manufacture Caliber B04-urverk, som gir omtrent 70 timers gangreserve. Urverket er synlig gjennom den åpne titankassen, som er etset med Night Fighterens omriss.

En levende legende: Ref. 765 AVI 1964 Re-Edition

Først lansert i 1953, var den opprinnelige Ref. 765 AVI, kalt Co-Pilot, en pålitelig tidsmåler designet for å betjene piloter under de ofte nådeløse forholdene i en enseters cockpit. Størrelsen, lesbarheten og brukervennligheten gjorde det til et betrodd flyinstrument.

På 1960-tallet gjorde AVIens enkle stil og store proporsjoner det til en klokke som også ble brukt utenfor flyverdenen. En spesiell 765 AVI fra 1964, med svart bezel og omvendt panda-skive, var en favoritt blant kjendiser og idrettsstjerner, inkludert den franske alpinisten Jean-Claude Killy, som berømt bar den da han vant gull i alle tre alpindisiplinene under Vinter-OL i 1968. I dag er denne klokken gjenstand for en ekstremt begrenset nyutgave.

Hver av de 164 eksemplarene gjenskaper trofast designen til denne versjonen. Den har en autentisk hesalittkrystall, samt batongindekser og belyste blyantvisere som ble brukt på originalen. Nyutgaven har også moderne forbedringer, som den slitesterke amorf diamantlignende karbon (ADLC)-belegget som gir bezelen sin svarte finish. For å bevare det vintage preget, drives klokken av Caliber B09, et in-house kaliber fra Breitling som er, passende nok, manuelt opptrekk. Begrensningen på re-edition henviser til klokkens opprinnelige lansering i 1964 med graveringen «One of 164» på baklokket.

Som Georges Kern sier: «Alt med denne nyutgaven er så Breitling fordi man kan se våre røtter i luftfartsverktøyklokker skinne gjennom, og det er nettopp den enkelheten som gir den en universell appell. Det er også derfor AVI, i alle sine former, har stått tidens prøve for å bli en av våre mest ikoniske samlinger.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *