Tidstyven

Ett hundredel her og ett hundredel der,
det blir fort millioner av slikt.

Tekst Sverre Hytten, Gress Oslo. Foto Kjetil Hasselgård

“Vet ikke om jeg drar damer med klokke. Men vet ikke om jeg drar damer uten heller.”

Norge har et alpinhåp det knyttes skyhøye forventninger til. Ikke uten grunn. Henrik Kristoffersen har hatt en sjelden god start på karrieren.

Som 19 åring ble Henrik Kristoffersen tidenes yngste mannlige medalje-
vinner i Olympiske Leker. For to sesonger siden sto han på toppen av pallen en gang i et Worldcuprenn. Forrige sesong tre ganger. Og han ble historisk da han tok sitt sjette gull i junior-VM. Vi snakker om en gutt som fortsatt bor hjemme hos mamma og pappa.

Kjetil André Aamodt sa en gang følgende: – Denne gutten har en utrolig fremtid foran seg. Han er en vanvittig skiløper. Henrik er ikke eldre enn at han rødmer når han hører hva hans barndoms idol har å si.
–  Det store målet mitt er å ta sammenlagtseieren i World Cup. For å komme dit, må jeg ta nye steg hver sesong. Jeg må hele tiden utvikle meg som alpinist. På kort sikt handler det om å ha stabile pallplasseringer og være på topp 5 i hvert renn.
 
Intenst på sletta
I motsetning til i de fleste fartsidretter, er det ingen sekundering underveis i alpin. Til gjengjeld får Henrik en ekstrem opplevelse av tid når han har fullført løpet og ser tidtakingen til konkurrentene på lystavla.

–  Det er vanskelig å holde maska med TV kameraene opp i fjeset. Når jeg står der og kikker på mellomtiden til han som kunne slått meg og skjønner den er for dårlig. Det er digg!

Shaver leggene
Henrik har et over middels konkurranseinstinkt . Han hater å tape og gjør alt for å knipe hundredeler. Treningsprogrammet er intenst og i likhet med de fleste av oss er han opptatt av vekten.

–  Skal jeg gå ned i tid må jeg gå opp i vekt. I sommer har jeg pumpet jern og gått opp 3 – 4 kilo og det er jeg godt fornøyd med. Men det er mer enn baderomsvekten han bruker for å spisse formen. Barberhøvelen er i flittig bruk på mer enn på haken. –  Klart jeg shaver leggene, sier han med et flir. Bena sklir lettere ned i støvlene og jeg slipper  hårbetennelse.

Vant til tid. Uvant med klokke.
Helt siden han fikk sin første pulsklokke til konfirmasjonen, har han vært mest opptatt av klokker som måler farten. Men noe skjedde da han ble ambassadør for Victorinox klokker.


–  Jeg er egentlig uvant med å ha klokke rundt håndleddet. Men damer er blitt interessant de siste årene og da er det slik at klokker også er det. Vet ikke om jeg drar damer med klokke. Men vet ikke om jeg drar damer uten, heller sier han og gliser.

–  Det jo blitt slik at klokken er den mest aksepterte pyntetingen en mann kan ha og litt forfengelig er jeg jo. Jeg liker den maskuline og robuste stilen til Victorinox. Bruk av klokke er situasjonsbestemt. Jeg liker å variere. Og så synes jeg det er kult med det som ikke så mange andre har. Og Henrik gir et lite råd til gutter som liker å pynte seg.
–  Det er populært med armbånd, men regelen er at armbånd er OK så lenge du har klokke på samtidig.

Fra hundredeler til millioner
De beste alpinistene drar inn 30 – 40 millioner i året. Henrik er langt unna det nivået og det er heller ikke målet hans.

– Jeg har alltid hatt glede av å stå på ski. Selv om det er en jobb for meg og tjener mer enn de fleste andre 21 åringer, så ser jeg ikke på det som en jobb.

Med den beskjedne innstillingen har han kommet utrolig langt på kort tid. Følg med på sportsnyhetene i sesongen som kommer.

Henriks dag, før sesongen

0630    Opp og frokost
0800    Olympiatoppen, første økt styrkeøvelser
1100    Lunch
1300    Løping, gjerne etterfulgt av trening stabilitet/mobilitet
1500    Mellommåltid
1600    Restitusjon
Kveld   Motocross på Gardermoen
22.00   I seng

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hopp rett ned til innholdet