Omega – OL-gull i tidtakning

Omegas olympiske reise startet for 90 år siden, nærmere bestemt i 1932 i Los Angeles. Siden sommerlekene i L.A. har Omega vært den offisielle tidtaker i hele 29 OL. Og i anledning Beijing 2022 drar de atter en gang et klokke-ess opp fra ermet.

Gjennom flere tiår har denne sveitsiske klokkeprodusenten utviklet flere teknologier innen sportstiming. Dette inkluderer den velkjente elektroniske startpistolen, styreplater for svømmekonkurransene, samt et fotokamera som kan ta opptil 10 000 digitale bilder per sekund – bedre kjent som Scan’O’Vision Myria.

Beijing 2022 blir Omegas 30. olympiske leker som offisiell tidtaker, og er med andre ord et aldri så lite jubileum.

Fra 4. til 20. februar skal 109 konkurranser avvikles, og et betydelig antall tidtakere skal ta i bruk Omegas velutviklede måleverktøy for å påse at grenene det konkurreres i går riktig for seg, slik at de rettmessige medaljevinnerne kan kåres.

Sylskarp nøyaktighet

Tidtaking har alltid vært sentralt i OL-sammenheng, og naturlig nok har man gått gjennom noen store endringer siden de første moderne olympiske leker ble arrangert i Athen i 1896. Den gang da var den mest nøyaktige tidtakingen gjort ved hjelp av mekaniske stoppeklokker. Senere ble disse erstattet av elektroniske klokker, krystalloscillator, atomklokker og GPS-timing. 

Nå er det et tusendels sekund som skiller vinnerne fra taperne. Til sammenligning er dette 40 ganger raskere enn øyet kan blunke.

Elektronisk gjennombrudd

Det første store kvantesteget innen olympisk tidtakning kom i 1952 i Helsinki, da Omega introdusere den første bruken av elektronisk timing. 

Elektronisk timing var langt mer nøyaktig enn mekaniske stoppeklokker, og bidro også til innovasjoner som inkludering av offisiell tidtakning på skjermene på stadion. Dette løftet publikums opplevelse ved å gi dem en større forståelse av hvordan atletene presterte. 

Etter Helsinki 1952 skjøt utviklingen av tidtakning virkelig fart.

Moderne timing

I en av grenene der tidtaking spiller en særdeles avgjørende rolle er vintersportens Formel 1 – utfor.
Når kun hundredelene skiller mellom første- og fjerdeplassen, er presis tidtakning helt avgjørende.

Fra utøverne bykser ut fra startboksen etter startsignalet (det lange pipet) til registrering av mellomtider i nedover i løypa og målpassering, er det svært essensielt at alt tidtakningsverktøy fungerer optimalt.
Det samme gjelder i en rekke andre vinteridretter som omhandler ski og skøyter – og ikke minst i de tradisjonsrike OL-grenene bob og aking, der det ofte er tusendelene det står om.

Fotofinish

Velutviklet og nøyaktig tidtakning til tross; Det hender at flere konkurranser blir så jevne og tette at fotofinish må til.

Fotofinish ble først tatt i bruk i 1932, da Omega introduserte Kirby-kameraet. I dag er det høyhastighets digitale videokameraer, som tar opptil 2.000 bilder i sekundet, som står på målstreken. 

Kameraene er synkronisert med de andre enhetene som måler tid, og opererer både som et bildefinish-system og en tidtaker. 

På tampen av et løp, kan et komposittbilde som viser bildefinishen sendes ut på videoprogrammer innen 30 sekunder. Dette er ofte før dommerne har truffet den endelige avgjørelsen om hvem som faktisk har vunnet.

Tidene vi aldri glemmer

Omega har med sin dedikasjon til presisjon og teknologi bidratt til å skjenke oss olympiske øyeblikk som har brent seg fast i minnet vårt for bestandig.
For hvem husker vel ikke legendariske Johann Olav Koss’ nedsabling av tre verdensrekorder i Vikingskipet under Lillehammer-OL 1994.
1500 meter: 1.51,29, 5000 meter: 6.34,96, 10.000 meter: 13.30,55. 
Og vi evnet nesten ikke å fatte hva vi hadde vært vitner til.

Av de mer sommerlige OL-øyeblikkene er det mange av oss som aldri vil glemme Vebjørn Rodals heroiske 800 meter i Atlanta 1996. selv med to seige løp i beina suste nordmannen inn til 1.42,58 – olympisk rekord og et etterlengtet norsk gull.
Like uforglemelig vil nok både Karsten Warholms og Jakob Ingebrigtsens prestasjoner i Tokyo 2021 (2020) vise seg å være. Warholm smadret verdensrekorden på 400 meter hekk og løp inn til smått utrolige 45,94. 
21 år unge Jakob Ingebrigtsen innfridde også til de grader alles forventninger, satte både kenyanere og briter på plass, og tok nok et norsk gull med tiden 3.28,32 – ny olympisk rekord på 1500 meter.

Beijing 2022 Omega-modeller

Tradisjonen tro, og i ekte olympisk ånd, lanserer Omega også en Beijing 2022-kolleksjon.
I den forbindelse ønsker vi å trekke fram spesielt en klokke:
Seamaster Aqua Terra leveres i en spesiell presentasjonsboks for de olympiske leker. Denne 41mm-klokken er laget i rustfritt stål og inkluderer en hvit keramisk urskive med et spesielt frostet mønster og datovisning. Viserne er diamond-burst, indeksene fylt med hvit Super-LumiNova, mens navnet «Seamaster» og fire av tallene (hvert kvarter) er røde.
Modellen er presentert på en polert og børstet lenke, og er drevet av OMEGA Master Chronometer kaliber 8900 – sertifisert etter bransjens høyeste standardkrav.
På baksiden har Omega inkludert et stemplet Beijing 2022-emblem som er omgitt av et bølgete design. 

Opplev denne unike klokken hos Protid Urmaker Næss.

Hopp rett ned til innholdet