Glashütte i Sachsen, Tyskland. I forgrunnen er byens tidligere jernbanestasjon, i dag er det hovedkvarteret til NOMOS Glashütte.

Hva er Glashütte?

Mange har hørt navnet. Ikke fullt så mange klarer å uttale det riktig. Men hvor mange vet egentlig hva Glashütte er?
Kort fortalt er dette destinasjonen for folk som elsker klokker, og et knutepunkt for de mest eksklusive produktene “Made in Germany” – som nå er jubilant: 175 år med urmakeri.

GLASHÜTTE, APRIL 2021. I Tyskland finnes det over 30 byer som heter Glashütte – flere er spredt over Øst-Europa, Østerrike, Sveits og Amerika. Imidlertid feirer bare én Glashütte 175 år med urmakerarv: Den lille byen Glashütte, som ligger mellom de østlige malmfjellene i Sachsen. Dette reisemålet for folk som er forelsket i klokker, er også hjemmet til Tangente modellen fra NOMOS Glashütte, den mest berømte mekaniske klokken av tysk opphav.
Ettersom både denne modellen og mange andre høykvalitets klokker er produsert her, er Glashüttes navn nesten allment kjent; et navn synonymt over hele verden med eksklusive armbåndsur.

Byen er skjult mellom grønne åser. I sentrum bor det ikke mer enn 2.000 innbyggere. Nesten like mange jobber for en av de ni klokkeprodusentene og relaterte virksomheter som nå er naboene deres. Selv den dag i dag ankommer de siste nyhetene og trendene sent her. Og det er helt grei. For fred og ro, og fremfor alt tid til å tenke, er de ideelle forholdene for urmakeri.

Glashütte i dag. Flere enn noen gang tidligere er ansatt av de ni urmakerfirmaene, nesten like mange som befolkningen som bor i sentrum. I forgrunnen: Jernbanespor og byens tidligere togstasjon, i dag hovedkvarteret til NOMOS Glashütte.

Få som bor her kan forestille seg en karriere utenfor urmakeri. Det er ikke i nærheten av så mange her som jobber som for eksempel bakere, mekanikere eller akademikere. Karriere som urmakere – designere, ingeniører, verktøymakere – er regelen og ikke unntaket i Glashütte.
Og det er derfor de kan gjøre ting her som sammenlignbare steder i verden ville slite med å utføre – i det minste ikke i denne grad av fortreffelighet.

Hvor enn du befinner deg i Glashütte, er folk i en utrettelig vennligsinnet konkurranse for å perfeksjonere sitt håndverk. Motivet er hele tiden å overgå hverandre, og for å videreformidle sin kunnskap til barna, den neste generasjonen. Først når de høyeste standarder er oppfylt, sender de fruktene av sitt arbeid ut i verden. Nøyaktige tiltak, tester og revisjoner utføres. Deler og monteringer av hver klokke – og den ferdige klokken i sin helhet – gjennomgår utallige strenge kvalitetskontroller i verkstedene til NOMOS Glashütte. Er dette stereotyp tysk effektivitet? Ja, kanskje i dette tilfellet. Spesielt siden tysk ingeniørarbeid og håndverk er mer hjemmehørende her i Glashütte enn noe annet sted i landet.

Før klokkealderen tredde inn i tiden var folk i regionen stort sett gruvearbeidere, men etter hvert begynte sølv- og kobbermalmen å tømmes og befolkningen ble desperat. I 1845, med et lån på 6700 thaler som han mottok fra kongen av Sachsen Frederik Augustus II, våget mesterurmaker Ferdinand Adolf Lange inn i de kuperte bygdesamfunnene sør for Dresden for å bringe håp og bedre tider.

175 år etter bransjens opprettelse, 30 år etter tysk gjenforening: Urmakere på jobb i Chronometrie-bygningen til NOMOS Glashütte, en av produsentene i denne verdensberømte byen.

Drevet av en enorm følelse av edle hensikter begynte han å utdanne unge mennesker og legge grunnlaget, stein for stein. Dette for å skape en ny industri – en med ingeniører, verktøyprodusenter, produsenter av urskiver, visere og urkasser. Produksjonen var basert på arbeidsfordeling. Han nådde sitt mål med rungende suksess. Andre fulgte så i fotsporene til Lange, og brakte hver sin spesielle ferdighet og plan for byen. I begynnelsen av 1900-tallet begynte produksjonen av armbåndsur gradvis å erstatte lommeurene. Glashütte hadde lenge vært kjent for sine dekklokker og marine kronometre.

Klokkeindustrien opplevde vanskelige tider under og mellom verdenskrigene. Den ble erstattet av produksjon av sikringer og verktøy. Ekspropriasjon, nasjonalisering og gjenoppbygging fulgte slutten av andre verdenskrig – og Glashütte var nå i den østlige delen av Tyskland. I 1951 ble all produksjon av Glashütte-klokker konsolidert inn i et statseid konglomerat kalt Glashütte Uhrenbetrieb. Vestlige klokkeentusiaster fortsatte å betrakte Glashütte og dens nye virkelighet med stor nostalgi, men lite visste de at bak jernteppet beholdt byen sin hundre år gamle urmakerkunnskap – og i det skjulte overlevde den.

En rekke gamle urmakere som hadde lært håndverket sitt før krigen, bodde fortsatt i Glashütte etter Berlinmurens fall. De var i stand til å formidle sin kunnskap til de som nå kom til byen. Det viste seg å være en heldig timing og utrolig verdifull, og hjalp Glashütte til å gjenopplive og blomstre igjen etter murens fall i 1989. Navnet på denne byen har lenge vært synonymt med verdens mest eksklusive klokker. Og nå, 175 år etter etableringen av den viktigste industrien, og 30 år siden tysk gjenforening, er navnet mer kjent enn noen gang før.

I dag er det ni klokkeprodusenter som aktivt produserer kvalitetsur i Glashütte. NOMOS Glashütte, en av de mest kjente, jobber med tradisjonelle teknikker og metoder mens den legemliggjør dagens Glashütte. Det som skjer her er spesielt, sjeldent: NOMOS Glashütte er et urmakerfirma fra A til Å; alle 11 kalibrene er designet og produsert internt og for hånd, slik den 175 år gamle tradisjonen krever. Likevel utføres det på en svært moderne måte. “Vi representerer dagens Glashütte,” sier NOMOS-sjef Uwe Ahrendt, “selvfølgelig også de neste 175 årene.”

NOMOS Tangente er kanskje det mest berømte mekaniske armbåndsuret laget i Tyskland. Denne versjonen sammen med en av de nyeste, Tangente Neomatik Update, er bestselgere fra Glashütte. Med et In-House kaliber og patentert datoring, derav “Update”.

- SE ALLE MODELLENE -